The Constant Glitch – Kunst in tijden van crisis, Collectie Cera & M Leuven

In 2020 engageerden M Leuven, Cera en Stad Leuven zich om samen met het publiek zuurstof te geven aan opkomende kunstenaars in België. Dat de kunstensector, net als veel andere sectoren, te lijden heeft onder de gevolgen van de globale pandemie is een open deur intrappen. Kunstenaars zagen kansen en perspectieven wegvallen, musea en galeries moesten (meermaals) tijdelijk sluiten, festivals en andere expo’s konden niet doorgaan … Kortom, een precaire situatie.

Zaalzicht The Constant Glitch, 2021, © M Leuven. Werk van Olivia Hernaïz, Dieter Durinck. Foto: Miles Fischler.

Om steun te kunnen bieden, maakten Cera en Stad Leuven elk 50.000 euro vrij. Daarnaast kon er ook gerekend worden op het museumpubliek. Via 271 giften van het publiek aan het museumfonds van M Leuven, M-LIFE, werd nog eens 15.000 euro opgehaald. De verzamelde middelen zijn ingezet voor de aankoop van kunstwerken. Dit geeft de kunstenaars financiële ademruimte en toont tegelijkertijd het engagement om de kunstwerken een plaats te geven in het museum en te tonen aan het publiek.
In totaal zijn de collecties uitgebreid met 37 nieuwe kunstwerken van 19 opkomende kunstenaars. De kunstenaars werden zorgvuldig uitgekozen door een selectiecomité van vier experts uit het hedendaagse kunstenveld, bestaand uit Eva Wittocx (M Leuven), Valerie Verhack (M Leuven), Hicham Khalidi (directeur Jan van Eyck Academie Maastricht) en Louis-Philippe Van Eeckhoutte (onafhankelijk curator). De selectie omvat zowel films, schilderijen, tekeningen, fotografie, sculpturen, zeefdruk, textiel, geluidswerk als ruimtelijke installaties.

In de collectiepresentatie ‘The Constant Glitch’ worden alle nieuwe kunstwerken tentoongesteld. De titel is afkomstig van het gelijknamige kunstwerk van Christiane Blattmann, dat deel uitmaakt van de aankopen. Het verwijst naar de voortdurende verstoring die de globale pandemie in onze wereld op veel vlakken teweegbrengt. Op uiteenlopende wijzen werpen de betrokken kunstenaars een persoonlijke blik op de wereld en samenleving van vandaag.

Katja Mater, Time Is An Arrow, Error 2, 2020, Cera-collectie & M Leuven. © de kunstenaar. Foto: Miles Fischler.

Katja Maters (°1979, Nederland) reeks Time Is An Arrow, Error, toont bijvoorbeeld onze beleving en structuur van de tijd, die door de pandemie als het ware op pauze werd gezet. Mater begon deze reeks in de eerste lockdown in maart 2020 en werkte er tijdens dat jaar aan verder. Ze fotografeerde meermaals uiteenlopende tekeningen van klokken of uurwerken, die ze gaandeweg nog verder bewerkte. Elke print is een gespiegelde combinatie van meerdere fotografische beelden. Zo vloeien in elke print tijd, licht en de beleving van een moment samen tot een hybride beeld, dat voorbijgaat aan de lineaire structuur van onze tijdsbeleving.

Christiane Blattmann, The Constant Glitch, 2020, M Leuven. © de kunstenaar. Foto: Miles Fischler.

Ook Christiane Blattmann (°1983, Duitsland) biedt met haar sculptuur The Constant Glitch een reflectie op de veranderingen in de samenleving tijdens 2020. Blattmann bracht er objecten en structuren in samen die te associëren zijn met warmte. De kachel vormt het hart van deze sculptuur en verwijst naar de traditionele positie van zo’n warmtebron als het centrum van de huiselijke omgeving en het samenleven. Gekleed in een vuurrode, dikke deken van gemodelleerd jute, lijkt de kachel zich op zijn beurt te warmen aan diens omgeving. Deze harmonie staat in contrast met de titel van het kunstwerk, die verwijst naar verstoring. Net zoals onze vertrouwde manier van samenleven zo verschilt van het leven tijdens de pandemie.

Alexis Gautier & Ang Diku Sherpa, Village Map (Black Sheep) Patan, 2018, M Leuven. © de kunstenaars. Foto: Miles Fischler.

Niet alle verworven kunstwerken ontstonden tijdens het jaar 2020. Zo werd het kunstwerk Village Map (Black Sheep), Patan van Alexis Gautier (°1990, Frankrijk) i.s.m. Ang Diku Sherpa gemaakt in 2018. Het kunstwerk is een wandtapijt dat behoort tot de reeks Stairs, Zebra, Bees and Light Purple Jackets (2016-nu). Het samenwerken met andere kunstenaars of ambachtsateliers is belangrijk in het werkproces van Gautier. Daarbij richt hij zich ook op een uitwisseling met niet-Westerse culturen. Dit tapijt is bijvoorbeeld in oorsprong gebaseerd op een schilderij dat Gautier in samenwerking met Kasper Bosmans maakte. Het werd met de hand geweven in een Nepalees textielatelier. Gautier geeft ambachtslieden de ruimte om instructies of ontwerptekeningen te interpreteren op hun eigen manier. Zo ontstaat een kunstwerk waarin verschillende artistieke, ambachtelijke, persoonlijke en culturele invloeden en uitwisselingen samenkomen.

De kunstwerken die hierboven worden besproken zijn slechts een greep uit de 37 die werden verworven. In ‘The Constant Glitch’ ontdek je ook recent werk van: Leyla Aydoslu, Younes Baba-Ali, Béatrice Balcou, Aleksandra Chaushova, Dieter Durinck, Hamza Halloubi, Olivia Hernaïz, Vedran Kopljar, Hana Miletić, Meggy Rustamova, Mostafa Saifi Rahmouni, Kato Six, Gintauté Skvernyté, Ken Verhoeven, Oriol Vilanova en Anna Zacharoff.

‘The Constant Glitch’, nog tot 5 september 2021 te zien bij M Leuven.

Bezoek de website van M en volg het museum ook via FacebookInstagramTwitterLinkedIn en YouTube.

Geef een reactie

door Anders Noren.

Omhoog ↑