Georges Lemmen, Spelend jongetje, 1900, Collectie Musea Brugge

Rond 1900 sluit het intimistische werk van de Brusselse kunstenaar Georges Lemmen sterk aan bij de stijl van de Franse schilders Edouard Vuillard en Pierre Bonnard. Deze kunstenaars behoren tot een groep postimpressionistische kunstenaars die zich Les Nabis noemen. Lemmen, die een duidelijke voorkeur heeft voor de menselijke figuur, vindt zijn geliefkoosde modellen in zijn naaste familiekring. Met een grote gevoeligheid portretteert hij zijn vrouw en kinderen in hun gewone dagelijkse bezigheden, terwijl zij lezen, rusten of zich vermaken.

Georges Lemmen, Spelend jongetje, 1900, Lithografie, 328 x 358 mm, inv. 2014.GRO0410.III, Collectie Musea Brugge, CC0, Foto: Dominique Provost

Spelend jongetje (1900) is een mooi voorbeeld van zulke huiselijke taferelen die van een dromerige stemming doordrongen zijn. Dit genrestuk is in feite een dubbelportret van de vrouw van de kunstenaar met hun vijfjarig zoontje Pierre. Het charmante tafereel speelt zich af in de serene beslotenheid van hun woonkamer, die opvalt door de decoratieve pauw- en bloemmotieven van de wandbekleding. Mogelijk verwijst dit naar de interesse van de kunstenaar voor de toegepaste kunsten, die hijzelf in de jaren 1890 actief beoefende.

De prent is onderaan links gemonogrammeerd en gedateerd. Ze maakt deel uit van een reeks van tien lithografieën die Georges Lemmen in het jaar 1900 ontwierp. Van deze zeer fijn uitgevoerde litho drukte hij slechts een kleine oplage van een tiental exemplaren. Spelend jongetje maakte ook deel uit van Lemmens inzending op de Salon van La Libre Esthétique van het jaar 1901. Het werd tentoongesteld onder het nummer 312 met de omschrijving ‘Garçonnet jouant’.

Ontdek ook de website van Musea Brugge en volg het museum via FacebookTwitter en Instagram.

Deze tekst verscheen eerder in een extra nummer van Museumbulletin. Met dank aan de Vrienden van de Musea Brugge.

Selectieve bibliografie

• Roger Cardon, Georges Lemmen (1865–1916). Monographie générale suivie du catalogue raisonné de l’oeuvre gravé, Antwerpen 1990, nr. 24, pp. 354-355
  • Jane Block, ‘Georges Lemmen – Spelend jongetje’, in Les Vingt en de avant-garde in België. Prenten, tekeningen en boeken ca. 1890, tent. cat. Gent (Museum voor Schone Kunsten) 1992, nr. 77
  • Roger Cardon, Georges Lemmen 1865–1916, tent. cat. Brussel (Museum van Elsene) 1997, nr. 186