Hubert Wolfs in de collectie van Mu.ZEE

Hubert Wolfs werd geboren in 1899. Hij woonde en werkte in Mechelen als schoenmaker en hij was ook goed in het herstellen van diverse uurwerken.

Hubert Wolfs was een autodidact in de schilderkunst. Het was Prosper De Troyer, die eveneens in Mechelen woonde, die Wolfs introduceerde in de abstracte kunst. Net als De Troyer doorliep ook Wolfs een korte abstracte fase voor hij meer expressionistische en surrealistische elementen in zijn schilderijen verwerkte.

Prosper De Troyer, Compositie, 1920, olieverf op vezelplaat, 139,5 x 110,5 cm, Collectie Mu.ZEE, Fotograaf Dominique Provost

In de jaren 1920 ontwikkelden er zich twee uitingen van de abstracte kunst. Enerzijds was dat het constructivisme waarvan onder meer Jozef Peeters, Victor Servranckx en Georges Vantongerloo vurige verdedigers waren. Ze namen afstand van de weergave van de werkelijkheid op een figuratieve manier en kozen voor het construeren op een geometrische abstracte manier ervan. Anderzijds vermengden kunstenaars als Felix De Boeck of Pierre-Louis Flouquet abstractie en figuratie.

Net als veel avant-gardekunstenaars voelde Hubert Wolfs zich aangetrokken tot zowel de beeldende als de toegepaste kunsten. In de collectie van Mu.ZEE bevinden zich ook een pot en een vaas van zijn hand. Daarnaast telt de museumcollectie drie schilderijen in olieverf op doek van deze modernist: Hoofd (1925), De geboorte (1924) en Compositie (1924).

Hubert Wolfs, Hoofd, 1925, olieverf op doek, 75 x 56,5 cm, Collectie Mu.ZEE, CC0, Fotograaf AD-Art
Hubert Wolfs, De geboorte, 1924, olieverf op doek, 116,5 x 63,5 cm, Collectie Mu.ZEE, CC0, Fotograaf AD-Art
Hubert Wolfs, Compositie, 1924, olieverf op doek, 115 x 65 cm, Collectie Mu.ZEE, CC0, Fotograaf AD-Art

Hubert Wolfs’ artistieke carrière was van korte duur. Hij overleed reeds in 1937.

Interesse in abstract modernisme? Raadpleeg onze website Abstract modernisme in België. De website vertelt het verhaal van de pioniers van de abstractie in de eerste helft van de twintigste eeuw tot het einde in de jaren 1970.

Ontdek de collectie van Mu.ZEE via de website van het museum en volg Mu.ZEE via FacebookTwitter en Instagram.

Geef een reactie

door Anders Noren.

Omhoog ↑