Rik Wouters, De strijkster, 1912, Collectie KMSKA

Alledaags geluk in De strijkster

De strijkster is een van de bekendste kunstwerken van Rik Wouters. Nel, de vrouw van de kunstenaar, kijkt zorgeloos op van het strijkwerk. Ze is de blikvanger van het schilderij. Naast haar zie je de mand met strijkgoed, een koperen lamp, een vaas met bloemen en een glazen stolp op de schouw. Al die voorwerpen weerkaatsen het intense licht. Het is een en al zon, warmte en licht in het huis van de schilder. De levensvreugde spat haast van het doek.

Rik Wouters, De strijkster, 1912, Collectie KMSKA
CC0, Foto: meemoo, fotograaf Hugo Maertens

Vrouw Nel als model

Wouters schildert de eenvoud van het dagelijkse leven. Zijn werken geven een droom weer van bescheiden geluk dat niets of niemand kan verstoren. Ze laten je meekijken in de eenvoudige levensstijl van het koppel. Geluk en armoede gingen hand in hand. Nel was zijn muze en model. Ze leest een boek, wast haar haren, maakt zich mooi, strijkt of kijkt mijmerend voor zich uit. Geen enkele bezigheid beeldde hij af als een vervelend werkje, iets dat je moet doen. Vaak staan de ramen wijd open en stroomt het zonlicht binnen.

Fauvisme

Wouters behoort tot de kunststroming van het fauvisme. Deze stijl uit het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door felle kleuren die de schilder nauwelijks mengt. De strijkster is helemaal in die stijl geschilderd. Dat merk je aan de bijna doorzichtige verfstreken in een werveling van tinten. In het kleurenspel gebruikte Wouters subtiele variaties van zacht geel, verbleekt roze en watergroen. Op verschillende plekken liet hij het doek onbeschilderd. Zo lijkt De strijkster wel op een aquarel.

Invloed van Cézanne en Ensor

Rik Wouters bewonderde het werk van schilders Paul Cézanne en James Ensor. In zijn vroege schilderijen zie je duidelijk hun invloed. Zo leerde Cézanne hem vereenvoudigen en naar de essentie schilderen. Zijn vriend en kunstenaar Simon Lévy gaf hem regelmatig afbeeldingen van schilderijen. Maar Wouters liet zich nog het liefst inspireren door de natuur. De waarneming van die natuur was voor hem als impressionist een voortdurende uitdaging. Alle aspecten van het leven wou hij schilderen, boetseren en tekenen.

Wouters in het KMSKA

Rik Wouters stierf na een pijnlijke oogkanker toen hij nog geen 34 jaar oud was. Tijdens zijn korte leven creëerde hij een omvangrijk oeuvre. Nergens bewonder je zoveel werken van hem als in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het museum bezit maar liefst 26 schilderijen, 19 beelden, 67 tekeningen en aquarellen en enkele curiosa van de moderne meester. Baron Ludo van Bogaert schonk het museum zijn unieke collectie. Hij was een goede vriend van de strijkende Nel.

Geef een reactie

door Anders Noren.

Omhoog ↑